top of page

FosterCare: Improving the Foster Family Process with Innovative Training Models

2024-2026​​

Koruyucu ailelerin temel ebeveynlik becerilerini ve koruyucu ailelik sistemini iyileştirmek amacıyla bu ailelerle çalışan uzmanların bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik geliştirilen bir projedir. Proje, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve İstanbul Koruyucu Aile Derneği, yabancı ortaklar Drosostalida (Yunanistan), Solidaridad Sin Fronteras (İspanya), Center Netrepka (Hırvatistan) ile işbirliği içinde yürütülmüştür.

Deprem Bölgesi Çalışmaları

2024

AÇEV, çocukların iyi olma halleri ve gelişimleri üzerinde en önemli etkiye sahip olan ebeveynlerin desteklenmesi için depremden etkilenen bölgelerde afet sonrası ebeveynlik becerilerine göre uyarlanmış ebeveyn destek eğitimleri yürütmektedir. AÇEV’in deprem bölgesindeki üç ilde (Adıyaman, Gaziantep, Hatay) kurduğu “Çocuk ve Aile Merkezleri’nde verilen Anne Destek Programı’nın etkiliğini değerlendirmek üzere odak gruplar düzenlemiştir. AÇEV’in deprem bölgesinde yaptığı çalışmaları aşağıdaki kitapçıktan inceleyebilirsiniz.

Ay Kuşağı: Yaz Okulu

2023

 

Devlet koruması altındaki gençlere yönelik ruh sağlıklarını güçlendirmek için bir psikolojik rehabilitasyon programı oluşturulmuştur. Gündüz bakım evi şeklinde uygulanmış olan bu programda çocukların işlevselliklerinin arttırılması ve hayata daha etkin bir şekilde dahil olabilmelerine yardımcı olmak hedeflenmiştir. Bireysel psikoterapi, grup terapileri, sanat terapileri, meslek edindirme kursları, özel eğitim, spor aktiviteleri gibi çeşitli psikolojik tedavi ve destek sistemlerini içerecek etkin bir müdahale programı oluşturmak için bir pilot çalışma olarak Temmuz ve Ağustos aylarında yaklaşık iki ay süren bir yaz okulu uygulanmıştır.

Aileyi Destekleyerek Çocuğu Güçlendiriyoruz Projesi

2021-2022

Devlet koruması altındaki çocukların biyolojik aileleri ile birleşme sürecinde çalışan sivil toplum, uzmanlar ve kamu çalışanları arasından ortak bir söylem yaratma, konuya ilişkin önerileri daha geniş kitleye yaymak amaçlanmıştır. Proje süresince sivil toplum kuruluşlarıyla birebir görüşmeler, odak grup çalışması, kampanya yürütme kapasitesi geliştirme eğitimleri ile şekillenmiş bir iletişim kampanyası yürütülmüş; ayrıca önerilen iyi uygulama örneği psikososyal destek uzmanlarına yönelik bir eğitim paketi olarak sunulmuştur.

2018-2021

Devlet korumasından çıkıp biyolojik ailelerinin yanına dönen çocukların takip ve aileye dönüş sonrası uyum sürecini desteklemek amacıyla başlatılan bir uygulamadır. Her ailenin kendi evinde, terapi verilmiştir. Bu pilot çalışma kapsamında, toplam 12 aile ve 27 çocuk ile çalışılmış ve sonucunda bir “Aileye Dönüş Modeli” önerisi oluşturulmuştur. 

bottom of page